Leidraad Adoptie

poezen 020

 

Aankomst:

Het is altijd een traumatische ervaring voor een poes als ze uit haar gewone omgeving genomen wordt, vervoerd wordt en in een onbekende omgeving terechtkomt. Sommige katten reageren angstiger dan anderen. Gun uw kat bij thuiskomst een rustige plek waar ze zich veilig kan voelen (een mandje met dak, onder een tafel bvb). Laat haar eerst één kamer verkennen daar waar de kattenbak staat en ook de voederplaats met water en eetbakje. Dring niet te veel aan, geeft ze wat tijd zodat ze rustig de situatie kan inschatten. Laat ze zelf komen. Dat duurt niet lang als ze iets lekkers te eten krijgt.

Benodigdheden:

Kattenbak: plastiek, open of overdekt, met of zonder deurtje. Sommige katten gaan niet graag door het deurtje, anderen willen helemaal geen overdekking. Zet de kattenbak altijd op een rustige plaats ver van de voederplaats bvb in een verloren hoekje. Toon de kat bij aankomst waar haar kattenbak staat.
Kattenbakvulling: liefst ecologisch verantwoorde materialen zoals klei, houtzaagsel of papier. Enkele cm hoog invullen. Strontjes met het chepje verwijderen, natte vulling ook regelmatig wegnemen. Hoe schoner de bak hoe properder je kat.
Eet en drinkbak: op een plek waar niet iedereen moet doorlopen als de poes aan het eten is. Altijd water ter beschikking stellen. Dit is nmisbaar bij droogvoeding.
Soorten eten: best en gemakkelijkst is droogvoer, vooral in de zomer. Droogvoer vermengd met blikvoer is een goed compromis voor de meeste katten. Afwisselen van droog naar nat voer mag, maar liefst geleidelijk aan. Blikvoer is geschikt voor slechte eters of om eens iets lekkers te geven, bijv als je thuis komt.
Melk: is niet nodig voor volwassen poezen. Jonge katjes wel (merk Whiskas, Felix..) Opgepast: de meeste volwassen katten kunnen melksuiker (lactose) van de koemelk niet verteren en krijgen er diarree van.
Slaapplaats: een poes kruipt graag in een mandje of in een doos. Eens ze zich thuis voelt kiest ze zelf een plaats.
Speelgoed: voor jonge katjes tegen de verveling en om ze in vorm te houden: balletjes met geluid zijn zeer geliefd, maar balletjes van papier of aluminium folie kunnen ook dienen. Afwisseling is belangrijk om verveling tegen te gaan.Veiligheid: katten zijn erg nieuwsgierig en brengen zichzelf daardoor soms in moeilijkheden. Geen lussen en losse koorden, een open kipvenster of volgelopen bad achterlaten als de poes alleen thuis blijft.
Gewenning aan buiten: de nieuwe huisgenoot moet minstens 2-3 weken binnen blijven (kitten zo lang mogelijk), dan geleidelijk aan wennen aan buiten. In het begin zorgen dat ze steeds binnen kan als ze schrikt. Zijn er andere poezen in de buurt? Is het een katveilige omgeving? Honden?
Gemakkelijk is een kattenluikje waar ze zelf kunnen binnen en buiten gaan. Katten zijn vooral in de schemering actief, de meeste accidenten gebeuren ’s nachts

Comments are closed.